BUBBELS
Champagne Guy de Forez
WIT
Fris & fruitig
Domaine Sainte Léocadie Blanc
Languedoc, Minervois, Frankrijk
55% Marsanne, 10% muscat petit grains, 35% vermentino
Intense neus met geel fruit als perzik en abrikoos met een snufje specerijen (zoethout) en vanille. Op het palet heel erg zacht en delicaat met milde zuren. Deze witte wijn is droog en opvallend krachtig en aromatisch en bezit een heerlijk balans. In de finale blijft het fruit en de lichte specerijentoon mooi aan.
Weetje:
Bijzondere blend uit de Minervois, aromatische druiven die samen met de unieke terroir van de Minervois, zorgen voor een mooie fruitige wijn
Inox fermentatie
Droog klimaat, invloed van de M-Z en stenige bodem (houdt de warmte op)
Mineraal & fruitig
Ca De Rocchi Solaris Custoza
Veneto, Italië
40% Garganega, 40%Trebbiano Toscano, 20% Cortese
Een droge, minerale witte wijn met florale en fruitige aroma’s van steenfruit tot licht exotisch fruit. Evenwichtig in de mond en mooie lichte tot groene zuurtjes in de afdronk. Een aanrader voor zwoele zomeravonden bij frisse salades en visgerechten.
Vol & zacht
Notes Pures, Domaine Sainte-Cécile (bio)
Pays de Caux, Languedoc, Frankrijk
50% Sauvignong Blanc, 50% Sauvignogn Gris
Intense neus met aroma’s van citrus, peer en iets licht lactisch. Een mooie complexiteit in de mond van bloemen en agrum, de 6 maanden houtrijping zorgen voor een lichte houttoets. Dit is een al een iets vollere witte wijn met de nodige souplesse, onderbouwde zuren en een lange afdronk.
Vol & rijk
Château Beauchêne Viognier
AOC Côtes du Rhône, Frankrijk
100% Viognier
Een rijke viognier met een intense geur van rijp tropisch en gedroogd fruit. Evenals wat vanille. In de mond heel rijk met fijne zuren waarbij vooral het rijp fruit blijft hangen. Een wijn perfect in balans vol fruit, romigheid doch een elegante zuurtegraad en lange afdronk. Bij deze wijn passen gerechten met een romige toets of krokante buitenkant (grill, gepaneerd), én ook de kruidigere tot Aziatische keuken past hier perfect bij.
Weetje : Na een zachte persing van de druiven, vindt de fermentatie en opslag plaats in kleine Franse eikenhouten barriques. De bewaartijden variëren afhankelijk van het jaartal, de wijn wordt pas uit het vat gehaald wanneer de wijnmakerij hem “klaar om te bottelen” vindt.
Vol & elegant
Ceel
Burgenland, Oostenrijk
100% Chardonnay
Aroma's van rijp exotisch fruit, subtiele noties van citrus en een toets van brioche.
Sterke textuur in de mond met aanhoudende smaken van exotisch fruit.
Wit : Vol & fruitig
Weinhaus Ludwig Neumayer 2021
Traisental – Oostenrijk
100% Grüner Veltliner
Aangeplant op kalkbodems die zorgen voor heldere wijnen met levendige zuren.
Veelzijdig boeket, sappig en elegant.
ROOD
Sappig & fruitig
Domaine Sainte Léocadie Rouge
Minervois, Frankrijk
50% Syrah, 50% Grenache
In de neus zowel zwart fruit als specerijen te ontdekken. Zwarte bes, braam, kruidnagel en groene kruiden zijn in de smaak verweven met een soepel en rond tanninegehalte. Heerlijk sappig en fruitig.
Sappig & kruidig
Torracina Nero d’Avola
Sicilië
100% Nero d’avola
Deze zuid-Italiaanse wijn is zacht, rond, verleidelijk, vol en kruidig van smaak. In de neus boordevol rijp, donker fruit, zo ook in de mond aangevuld met een lichte kruidigheid en gedroogde vijgen. De afdronk fluweelzacht met mooie versmolten tannines en doet verlangen naar de volgende slok. Mooi te serveren bij gevarieerde zomerse bbq, rijkelijke salades.
Weetje : Indroging van de druiven vindt plaats in de wijngaard door het insnijden van het takje waar de druiventros aan hangt = passerillage sur couche. Het indrogen geeft de wijnen typisch tonen van rijp fruit, zoals pruimen en rozijnen. Van deze ingedroogde wijnen maakt met de wijn volgens het klassieke wijnmaakproces. De druiven blijven ongeveer twee weken in contact met de most (druivensap/wijn in wording) om aroma’s en de karakteristieke rode kleur te onttrekken, bij een gecontroleerde temperatuur, in roestvrijstalen vaten.
Krachtig & kruidig
Festivo Malbec
Mendoza, Argentinië
100% Malbec
De wijn heeft een volle neus met vooral zwart fruit en een hint vanille door het houtgebruik. In de mond een zachte aanzet, veel sap, rijpe tannines, een volle body en mooie, milde zuren.
Weetjes:
Naast haar wijnhuis in Mendoza bezit deze wijnmaakster ook 3 wijnhuizen in Pomerol.
De Bordelese invloed is hier merkbaar: deze wijn heeft een (voor Argentinië) laag alcohol gehalte van 13,5 % waardoor we enerzijds wel de kracht en het fruit van malbec hebben maar toch voldoende zuren om de elegantie te verzekeren.
Het domein ligt op een kleine 100 kilometer ten zuiden van de stad Mendoza aan de voet van de Andes, op maar liefst 1050 meter hoogte. Gematigde omstandigheden dus, perfect voor gelijkmatige rijping van de druiven
Fijn & gestructureerd
Château des Adouzes le Tigre
AOP Faugères, Languedoc, Frankrijk
35% Carignan, 35% Grenache, 30% Syrah
Een zeer genietbare wijn uit de Languedoc. Een heldere neus met framboos, bosbes, zuiderse kruiden en een pepertoets. Deze evenwichtige krachtpatser heeft voldoende zuren, een zwoele fruitigheid en nog wat tannines. Passend bij bbq of pastagerechten met vlees.
Leuke weetjes:
Tijger symboliseert de kracht van de wijn.
Carignan en macération carbonique
Aparte vinificatie, 12 maanden houtrijping.
Nabijheid van de Cevennes en leisteen : voldoende opwarming, steen houdt warmte en voldoende afkoeling van de Cevennes
Fijn & elegant
Les 7 Quelles
IGP Vaucluse, Z-Rhône
65% Pinot noir, 35% Cabernet Sauvignon
Frisse tonen van cranberry en donkere zwarte kers vermengen zich met klassieke Pinot Noir bosgrondaroma's. Dit is een medium body Pinot Noir boordevol frisse balansen van rood en donker fruit met een goede hint van zuurgraad met een mooie zilte sigarendoos in de afdronk. Mooie versmolten tannines.
Weetjes:
Amerikaans regisseur/acteur John Malkovich & zijn vrouw verhuisden erheen in de jaren ‘80 en startten er met de wijn te produceren in 2008. Van de hills of LA naar hills van de Luberon.
De wijn heeft geen jaartal, gezien hij gemaakt wordt op basis van een selectie wijnen van 3 oogsten.
8 dagen fermentatie in temperatuur-gecontroleerde stalen vaten, met dagelijkse bâtonnage.
Maceratie gedurende 5 à 6 dagen vooraleer de wijn overgebracht wordt naar een combinatie van oude Franse eiken vaten 225L en kuipen, waar hij 8 maand rijpt.
Verdere rijping gedurende 1 jaar op fles.